Hond plast in huis

Mijn hond plast in huis, wat moet ik doen?

Oh jee, de hond plast ineens in huis. Een puppy plast in huis doordat deze nog niet zindelijk is. Maar de oudere hond plast in huis, terwijl deze tot op heden wel zindelijk was. Het is verstandig om uit te zoeken waar dit gedrag vandaan komt. Waarom plast een hond in huis? En wat te doen tegen honden die in huis plassen? Dat leggen we je uit in dit artikel.

Mijn hond plast in huis, wat moet ik doen?

Oh jee, de hond plast ineens in huis. Een puppy plast in huis doordat deze nog niet zindelijk is. Maar de oudere hond plast in huis, terwijl deze tot op heden wel zindelijk was. Het is verstandig om uit te zoeken waar dit gedrag vandaan komt. Waarom plast een hond in huis? En wat te doen tegen honden die in huis plassen? Dat leggen we je uit in dit artikel.

Oudere hond plast in huis of hond plast veel: de oorzaken

De hond plast in huis, waar komt dat door? Normaliter leert een puppy om zindelijk te worden en bij de ene hond duurt dit langer dan bij de ander. Het is dus ook niet erg vreemd als een puppy plast in huis. Maar in principe wordt iedere hond zindelijk en zal deze daarna vrijwel nooit meer in het huis plassen. Al kan niet iedere hond even lang zijn behoefte ophouden. Maar wanneer er duidelijk sprake is van abnormaal plasgedrag, zoals wanneer de hond in huis plast of een hond plast veel, dan is daar vaak een reden voor. Deze oorzaken kun je in twee delen splitsen: een oorzaak van medische aard of een gedragsprobleem.

Hond plast ineens in huis door medische oorzaak

Een hond kan opeens in huis gaan plassen, als er sprake is van een gezondheidsprobleem. Denk aan problemen met de blaas of nieren, suikerziekte of een kwaal als incontinentie. Het is belangrijk dat je een medisch probleem uitsluit, voordat je aan de slag gaat met het oplossen van mogelijke gedragsproblemen of het aanbieden van supplementen. Vooral als je merkt dat de hond niet goed kan plassen of juist aanhoudende persdrang heeft, dan is het van belang dat je meteen naar de dierenarts gaat.

Waarom plast een hond in huis door gedragsproblemen?

Er zijn diverse redenen waarom een hond in huis plast met als oorzaak gedragsproblemen. Denk aan onzekerheid of onderdanigheid, opwinding, markeergedrag, verlatingsangst en kennelonzindelijkheid. We zullen ze kort met je doornemen.

Onderdanigheid

In huis plassen kan alles te maken hebben met onzeker of onderdanig gedrag. Dit is ook vaak zichtbaar bij jonge puppy’s. De hond neemt een lage houding aan en laat een plasje lopen om zo agressief gedrag bij ‘de tegenstander’ te voorkomen. Meestal gaat dit gedrag over naar mate de hond ouder en zelfverzekerder wordt. Het is hierbij vooral belangrijk om de hond niet dominant te benaderen en bijvoorbeeld niet van bovenaf op zijn hoofd te aaien, maar eerder de borst te strelen.

Opwinding

Ook bij opwinding kan de hond in huis gaan plassen. Simpelweg omdat hij even de controle over de blaasspieren verliest. Dit gedrag kan komen door enthousiasme of door spanning. Je raadt het al: ook dit gedrag komt meestal voor bij jonge honden, bijvoorbeeld bij de begroeting bij thuiskomst. Probeer zelf zo rustig mogelijk te blijven en laat begroetingen rustig verlopen. Houd daarnaast rekening met het spelen en laat de hond voor het spelen plassen en ook na afloop van het ravotten. Je zal zien dat het plassen vanuit opwinding dan al een stuk minder wordt.

Markeergedrag

Wanneer de plek van de hond in het gezin onduidelijk is, kan de hond markeergedrag laten zien. Hij wil hiermee zijn territorium markeren. Dit kan ook gebeuren als er meerdere honden in huis zijn. Je ziet hierbij vaak dat de hond tegen voorwerpen aan plast, zoals meubels en deuren. In dit geval is het belangrijk om leiderschap te tonen en duidelijke regels op te stellen.

Verlatingsangst

Ook verlatingsangst kan ongewenst plasgedrag uitlokken. Door de stress en wellicht angst die de hond ervaart tijdens het alleen zijn, kan hij de controle over zijn blaas verliezen en in huis plassen. Het is vooral bij verlatingsangst belangrijk dat je het gedragsprobleem goed aanpakt. Het liefst met professionele hulp. Want wanneer je het verkeerd aanpakt, wordt dit probleem alleen maar erger.

Kennelonzindelijkheid

Honden die veel alleen thuis moeten blijven, weinig buiten komen en veel in de bench zitten kunnen kennelonzindelijkheid ontwikkelen. Normaliter maakt een hond zijn eigen slaapplek liever niet vies, maar wanneer hij geen kans heeft om het elders te doen dan kan dit gedrag ontstaan. Op een gegeven moment zal het zelfs een gewoonte worden. Dus zorg ervoor dat je de hond regelmatig uit laat of op lange dagen alleen zorgt voor een hondenuitlaatadres.

Wat te doen tegen honden die in huis plassen?

De hond plast in huis, wat staat je nu te doen? Allereerst is het belangrijk dat je weet dat straffen geen zin heeft. Vooral bij een gedragsprobleem, kan dit het plasgedrag juist versterken. Dus zorg ervoor dat je de oorzaak aanpakt. Sluit hierbij eerst uit dat het om een oorzaak van medische aard gaat en kijk naar de mogelijkheden van gedragstraining. Daarnaast zou je de training kunnen ondersteunen met voedingssupplementen.

Gebruik van voedingssupplementen

Blijkt uit onderzoek dat jouw hond last heeft van problemen met de blaas of nieren? Dan zijn er eventueel voedingssupplementen en/of speciale voeding die de blaas en nieren ondersteunen. Zorg echter wel dat je dit enkel doet in overleg met de dierenarts. Daarnaast zijn er voedingssupplementen die ondersteuning bij stress en spanning, welke ongewenst plasgedrag kunnen veroorzaken. Ook hiervoor zijn diverse supplementen speciaal voor angst en stress beschikbaar in onze webshop.

Geuren en vlekken verwijderen

Verder is het verstandig om de plasvlekken en hun geur goed weg te boenen. Dit om preventief te voorkomen dat de hond op dezelfde plek nogmaals gaat plassen. Er zijn hiervoor speciale producten ontwikkeld.

Bekijk ook al onze benodigdheden voor honden.

De inhoud is met zorg samengesteld en wij doen ons uiterste best om te allen tijde volledige en correcte informatie te verstrekken. De inhoud van deze tekst dient te worden beschouwd als richtlijn, maar vervangt niet het advies van een dierenarts. Bij twijfel over de gezondheid van uw hond, of de juistheid van de gekozen therapie raden wij in alle gevallen aan om een dierenarts te raadplegen.

Alles voor uw huisdier!

Gratis bezorgd vanaf € 49,-

Dit bericht is gepost in Honden. Bookmark de link.